top of page

IND I DET UKENDTE

?

 

Hvad er nu det for et tema? Det ukendte? Hvad er det?

Hvis vi begynder at filosofere over det spørgsmål, opdager vi, at det ukendte kan være mange ting. Faktisk er det næste øjeblik totalt ukendt, for hvad ved jeg om, hvad der vil ske, hvad jeg kommer til at skrive, hvem der kommer ind ad døren, hvilket myggestik, der begynder at klø, hvilken sms, der tikker ind på telefonen – ja, alt kan ske, stort og småt.

 

Hvorfor sidder jeg så her, helt rolig og tryg? Det er nok fordi jeg er i den heldige situation, at min tilværelse er meget forudsigelig, og det giver tryghed. Hvis der skete noget uventet, ville det være omkranset af en masse selvfølgeligheder, som ville betyde, at det var overkommeligt at forholde mig fornuftigt til den nye situation. I dette velfærdssamfund er selv alvorlige begivenheder mulige at takle uden at gå i panik. Vi kan ringe efter en ambulance, politiet, brandvæsenet. Mobilen er lige ved hånden. Forsikringen er betalt. Og mange mennesker er opmærksomme og venlige og vil gerne hjælpe.

Mennesker verden over er meget mere udsatte end vi – for uhelbredelige sygdomme, oversvømmelser og jordskælv, hungersnød, fattigdom, krig, vilkårlige arrestationer. De lever med det ukendte som en levende virkelighed her og nu og navigerer, kæmper eller flygter.

Til alle tider har mennesker opsøgt og bevæget sig ind i det ukendte, af nysgerrighed, af vilje til at bedre deres vilkår, finde og skabe ny viden. De har mistet fodfæste for en stund i håb om mere stabile livsvilkår, markeder, nyt land, ny viden. Det gælder opdagelsesrejsende, handelsrejsende, videnskabsfolk, kunstnere. Det gælder også dem, der søger sandheden – om mennesket, eksistensen, Gud, eller dem, der søger kærligheden.

 

Beyond the Body

Næste års tema er delvist opstået i dialog med KunstCentret Silkeborg Bad, der i efteråret 2018 har en udstilling, der bliver en del af KK44 festivalens program. Udstillingen har foreløbig kun en engelsk titel: Beyond the Body, som måske kan oversættes til: Udover kroppen. Udstillingen vil vise værker, hvor nulevende kunstnere har skabt værker på baggrund af blandt andre følgende spørgsmål (KK44s oversættelse): Vi er en del af livets strøm. Vi forandrer os hele tiden. Hvordan forholder vi os til vores forgængelige krop? Hvordan forestiller vi os døden, den yderste grænse?

Temaet Ind I det ukendte inviterer således til samtaler om død og liv, sjæl og krop, ånd og forgængelighed.

Men når vi tænker efter, ja, så lever vi hele livet på vej ind i noget ukendt: Det nyfødte barn aner ikke, hvad det er for en verden, det er kommet til og er helt afhængigt af, hvad de pårørende lærer den lille, og hvordan de forbereder ham eller hende til at møde stadig nye sider af livet. Og barnet gør sig sine erfaringer, danner ud fra dem sine fordomme, der beskytter det mod alt for store overraskelser, men som også kan ende med at begrænse barnets nysgerrighed og tro på, at det nok skal gå.

 

Som voksne er vi også til stadighed på vej ind i ukendt land, når vi lærer noget nyt, bliver forelskede, får et nyt arbejde, rejser til fremmede lande, forsker eller arbejder kunstnerisk. Vi udvikler en fin balance mellem erfaring og udviklingstrang, eller også gør vi det ikke og må have hjælp til at turde – om vi skal have svømmeundervisning for at blive fortrolige med vand eller gå til psykolog for at lære os selv bedre at kende.

 

Vi aner ikke, hvilke spændende emner bidragyderne til KK44 festival 2018 vil tage op inspireret af temaet Ind i det ukendte. Ja, faktisk ved vi jo ikke, om der bliver nogen KK44 festival næste år. Erfaringen taler for, at det bliver der. Vi tror på det. Og indtil da inviterer alle, der har lyst til at bevæge sig, forsigtigt og nysgerrigt ind i det nye tema, ind i det ukendte.

bottom of page